WordPress en fatal-error
Het zal je maar overkomen. Een fatal-error en geen toegang meer tot je weblog. Het overkwam mij gisteren. Ik heb meerdere weblogs met WordPress en ik kon ze niet meer bereiken. Ik zal het probleem hier beschrijven zodat andere bloggers er hun voordeel mee kunnen doen.
De fatal-error
Op maandag schrijf ik steeds meerdere artikels voor mijn weblogs. Toen ik gisteren mijn eerste artikel wilde schrijven kon ik mijn weblog niet meer bereiken. Ik kon ook niet meer inloggen. Daarna heb ik mijn andere weblogs gecontroleerd en ik stelde vast, dat bijna overal hetzelfde probleem bestond. Ik kreeg in die weblogs een ‘fatal-error’-melding:
Ik heb om veiligheids- en privacyredenen iets weggehaald van de tekst. Het gaat immers alleen om de eerste regel: ‘Allowed memory size of 16777216 bytes exhausted’.
Zoeken naar een oplossing
Na het ingeven van de regel bij Google kwam ik al snel in enkele fora terecht waarin mensen met hetzelfde probleem aan het woord kwamen. Gelukkig was ik dus niet de enige. Mijn hoop op een oplossing begon te groeien. En al lezende groeide de hoop gestaag. Nadat ik ruim 2 uur bezig was met zoeken vond ik de oplossing.
De oplossing
De regel ‘Allowed memory size of 16777216 bytes exhausted’ geeft aan, dat het werkgeheugen binnen de wordpress-installatie volledig wordt ingenomen en niets meer kan hebben. Dat werkgeheugen is door de meeste providers ingesteld op 16 MB. Ik heb in diverse fora gelezen, dat de meeste providers een dergelijk limiet ingesteld hebben en niet bereid zijn om dat te veranderen. Je zult dus zelf met een creatieve oplossing moeten komen.
Mocht je dus ooit tegen dit probleem aanlopen dan kun je het op de volgende manier oplossen.
1. Maak een php.ini – bestand.
Dat doe je door in kladblok een bestandje aan te maken met de volgende inhoud:
In plaats van 32M kun je ook kiezen voor 16M. Dat is afhankelijk van de fatal-error-melding.
Sla dit bestandje op als php.ini.
2. Plaats dit bestandje vervolgens (via FTP) bij je provider in de root van jouw weblog. Plaats dit bestandje ook in de map ‘wp-admin’.
3. Jouw weblog moet nu weer bereikbaar zijn zowel aan de voorkant als aan de achterkant (dashboard). Is dat niet het geval dan kan het zijn, dat je php.ini ook nog moet plaatsen in de mappen ‘wp-includes’ en ‘wp-content’.
starter op 26 oktober 2010 in Persoonlijk, Weblog, Wordpress
Je kan dit ook aanpassen in de .htaccess file. Deze error was de reden dat ik van webhost moest veranderen: geen enkele creatieve aanpassing kon oplossing bieden 🙂
Een plugin gebruikt trouwens het meeste memory als ze moet opgestart worden. Om die reden is het soms ook simpel op te lossen door andere zware plugins even uit te zetten, en die nadien even opnieuw op te starten. Dit terzijde.
@Kris: daarover heb ik ook tips gelezen maar ze waren tamelijk onduidelijk voor me. Misschien kun je die aanpak hier vermelden.