Wat doe ik met die cookiewet ?

cookiesSinds begin juni worden alle eigenaren van websites geconfronteerd met een wijziging van de Telecomwet. Deze wijziging heeft met name betrekking op het gebruik van cookies op websites. Daarom wordt de wet ook wel de cookiewet genoemd. Deze cookiewet heeft nogal wat gevolgen voor alle websites, ook als ze zelf geen cookies plaatsen. Vaak worden die cookies geplaatst door derde partijen, zoals Google, Analytics, affiliatenetwerken of adverteerders. De verandering in de wet dwingt websites om bezoekers expliciet toestemming te vragen deze cookies te accepteren of af te wijzen. En dan beginnen de problemen, zoals ik in dit artikel zal beschrijven.

De wet
De makers van de wet hebben niet goed nagedacht over alle consequenties. Er is een Europese richtlijn die alle landen verplicht wetgeving te maken met betrekking tot het cookiegebruik op websites in relatie tot de privacy van de bezoekers. Eigenlijk volstaat dan een duidelijke en zichtbare uitleg op de website (zoals in Engeland). De Nederlandse wetgever echter heeft de wet veel strikter geformuleerd waardoor websites de bezoekers eerst toestemming moeten vragen waarna de bezoekers dan pas iets op die website kunnen doen. Een hele operatie om zoiets in de praktijk uit te voeren. Onze wetgever wilde duidelijk roomser zijn dan de paus.

Wat te doen ?
Enkele affiliatenetwerken bedachten kleine venstertjes of balkjes voor op de website en ik moet toegeven dat ook ik deze op een van mijn websites heb gebruikt. Deze venstertjes zijn weliswaar (nog) niet dekkend voor alle cookies maar er is dus een (gedeeltelijke) oplossing.

Ervaringen
Maar toen begon het pas.
Afgezien van het vele werk om dat allemaal technisch te realiseren stelde ik vast, dat het aantal bezoekers op die website met de helft daalde (en daarmee ook het aantal sales). Blijkbaar schrikt een dergelijk venstertje af, ook omdat bijna geen website-bezoeker weet dat die nieuwe wet er is. Bovendien plaatst slechts een klein aantal websites een venstertje om die cookie-toestemming te vragen, waardoor bezoekers er niet gewend mee zijn.
Toen ik die vaststelling deed ben ik eens langs de websites van ‘de grote jongens’ gegaan (grote kranten, grote nieuws-websites, grote reisorganisaties). Tot mijn grote verbazing stelde ik nu vast, dat deze websites helemaal niets doen of zich beperken tot een melding over het gebruik van cookies. Ze voeren de wet dus niet of verkeerd uit. Mijn verbazing was wel extreem groot bij de overheidswebsite rijksoverheid.nl. Hier vind je helemaal niks. Men beperkt zich tot wat uitleg op een subpagina met de titel ‘cookies’ (stand 20-6-2012).
Zelfs de overheid weet niet hoe men deze wet in de praktijk moet uitvoeren.

Ben ik dan ‘gekke Henkie’ ?
Gezien de bovenstaande ervaringen en de ervaringen van enkele bevriende webmasters heb ik enkele dagen geleden besloten het venstertje op mijn website weer weg te halen. Ik heb wel, net als die website van de overheid, mijn pagina disclaimer/privacy uitgebreid met de nodige informatie. Hiermee voldoe ik niet aan de wet, net als o.a. die website van de overheid. Ik toon op die manier wel mijn goede wil. Ik wil me volledig aan de wet houden maar het moet wel realistisch en haalbaar zijn.

Wat nu ?
Ondertussen hoop ik, dat er een oplossing wordt gevonden voor deze chaos rond de cookiewet. Ik hoop, dat er iets komt dat eenvoudig werkt voor webmasters en dat voor bezoekers geen afschrikkende werking heeft. En als dat er dan is, dan zou de overheid er ook een voorlichtingscampagne tegenaan moeten gooien want 94 procent van de Nederlanders heeft inmiddels internet (zo las ik in de krant). Die mensen hebben recht op duidelijke informatie over zo’n enorme ingreep in de internetbeleving.

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om uw ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies plaatsen om uw internetgedrag te volgen en u gepersonaliseerde advertenties te tonen binnen en/of buiten onze website. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten