Pleidooi voor een weblog in eigen beheer

Sinds vorige week ben ik helemaal overtuigd: Als je een weblog hebt zorg er dan voor dat je dat in eigen beheer hebt. Als je een weblog bij een weblogaanbieder hebt weet dan dat deze constructie niet altijd te vertrouwen is. In dit artikel leg ik uit waarom.

Mijn weblogs

Ik werk al jaren met diverse weblogs in eigen beheer. Daartoe heb ik de gratis WordPress-software gedownload en deze bij een hostingbedrijf geplaatst en aan de bijpassende domeinen gekoppeld. Af en toe zorgt WordPress voor updates die ik dan plaats. Mijn weblogs zijn dus altijd op de nieuwste stand en ik kan gebruikmaken van alle functies die de software biedt. Volledige controle heb ik omdat alles bij mijn hostingbedrijf is ondergebracht.

Weblogaanbieders

Tegelijkertijd had ik enkele (minder belangrijke) weblogs lopen bij de aanbieder sixt20.nl (moederbedrijf myblog.de). Ik schrijf ‘had’ en je vermoedt het al, er is iets gebeurd.
Het ongelooflijke is gebeurd. De aanbieder sixt20.nl bestaat niet meer. Ik kwam erachter toen mijn weblogs (waaronder een heel persoonlijk dagboek over werkervaringen in het verleden) niet meer bereikbaar waren. Een mail aan het moederbedrijf leerde mij, dat men gestopt is met sixt20.nl en dat niets meer voorhanden is. Ik kan dus ook niks ‘terugkrijgen’, ondanks eerdere backup-beloftes.
Het bedrijf heeft het niet eens nodig gevonden om al die bloggers (ik noem ze nu maar slachtoffers) tijdig te informeren zodat zij al dan niet maatregelen konden nemen.
Conclusie: dit soort weblogaanbieders is niet te vertrouwen. Zelfs bij een gratis product verwacht je toch dat men de ‘klanten’ serieus neemt en ze op de hoogte houdt. Maar je hebt geen poot om op te staan, ook niet bij andere weblogaanbieders.

Weblog in eigen beheer

Ik raad dus iedereen met een weblog bij een weblogaanbieder (ook dat kan plotseling stoppen) aan, om een weblog in eigen beheer te beginnen. Nu kun je kiezen voor WordPress en alles overzetten. Bovendien heb je controle over alles en je hebt heel veel meer mogelijkheden met de layout, met de vormgeving, met plugins en nog tig zaken. Ook kun je dan een eigen domein koppelen en ben je af van dat rare website-adres.

Blijf op de hoogte

Als je kiest voor WordPress (toch wel de marktleider, vooral vanwege de gebruiksvriendelijkheid en de geschiktheid voor zoekmachines) dan kun je in diverse fora veel informatie vinden. Er zijn ook de nodige websites die steeds weer goede tips geven om je verder te ontwikkelen met deze software, bij voorbeeld euro-bijverdienen.be.
Link naar WordPress Nederland

Hier kun je reageren »

starter op 29 oktober 2012 in Persoonlijk, Weblog, Wordpress

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om uw ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies plaatsen om uw internetgedrag te volgen en u gepersonaliseerde advertenties te tonen binnen en/of buiten onze website. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten