Mijn website is weg

“Mijn website is weg”, dat zei ik begin vorige week, nadat ik een aantal veranderingen aan één van mijn websites had doorgevoerd. De bedoelde website draait op een CMS (Content Management System) en heeft veel php-bestanden. Wat had ik gedaan, kon ik een oplossing vinden en wat heb ik geleerd?

Veranderingen

Ik wilde in enkele php-bestanden een aantal teksten aanpassen, een code van Google Analytics inbouwen en ik wilde in het footer-bestand een enkele toevoeging plegen. Ik wilde het niet alleen maar, ik deed het ook. Nadat ik de veranderingen had doorgevoerd heb ik de bestanden naar de server geüpload. Toen ik mijn website wilde bekijken moest ik vaststellen, dat hij er niet meer was. Nou hij was er nog wel, maar hij vertoonde alleen maar een blauwe achtergrond (geen tekst, geen foto’s…..niks).
Wat nu?

De website terughalen

Ik moest en zou de website terughalen want ik had net een periode van veel linkbuilding achter de rug en het maakt geen goede indruk als bezoekers alleen maar een blauwe achtergrond zien. Maar hoe?
Eerst heb ik goed nagedacht wat ik allemaal had veranderd om op deze manier te kunnen achterhalen wat ik mogelijk verkeerd had gedaan. Ik kon er maar niet achter komen wat ik fout had gedaan. Er was maar één conclusie mogelijk: ik had blijkbaar ergens niet goed opgepast en iets veranderd in een php-bestand waardoor het oproepen van de website op de een of andere manier geblokkeerd werd.
Omdat ik geen php-expert ben kon ik de veranderde php-bestanden niet op fouten controleren. Ik moest dus iets anders bedenken.
Plotseling bedacht ik, dat het hebben van de oude php-bestanden een oplossing zou kunnen zijn. Ik zou dan de veranderde php-bestanden gewoon vervangen door de oude niet-veranderde php-bestanden. En ik had die oude php-bestanden, omdat ik bijna dagelijks een backup van al mijn website-bestanden maak.
Ik kon niet wachten om deze oplossing uit te proberen. Ik verving de veranderde php-bestanden op de server door de oude php-bestanden.
De spanning steeg bij het opnieuw oproepen van mijn website. En jawel hoor, daar was mijn website in volle (oude) glorie.
Heerlijk gevoel om een dergelijk probleem zonder externe hulp op te lossen.
Hierna heb ik de veranderingen opnieuw in de php-bestanden aangebracht. Ik ben hierbij uitermate voorzichtig te werk gegaan om te voorkomen, dat mijn website weer weg zou zijn. En deze keer lukte het. Dat was trouwens ook de bevestiging voor mijn gedachte, dat ik eerder ergens in een php-bestand iets had gedaan wat niet de bedoeling was.

Wat heb ik geleerd?

Ik heb geleerd,
-dat het goed is om regelmatig backups van de website-bestanden te maken, zodat je er altijd op kunt terugvallen;
-dat het raadzaam is, om in een logboekje bij te houden welke veranderingen in welk bestand je aanbrengt (zeker als het iets ingewikkelder is), zodat je dingen weer in de oude toestand terug kunt brengen;
-dat het geen kwaad kan om dit soort ervaringen ergens te noteren, zodat je bij herhaling na kunt lezen welke oplossing je toen hebt gevonden.

Hier kun je reageren »

starter op 19 september 2011 in Persoonlijk, Weblog, Website

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om uw ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies plaatsen om uw internetgedrag te volgen en u gepersonaliseerde advertenties te tonen binnen en/of buiten onze website. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten