Inschrijving Kamer van Koophandel

Als je besluit om zelfstandig te gaan ondernemen dan komt een inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel op je weg. Doe je dat niet dan behandelt de belastingdienst je als een privé-persoon en betaal je meer belasting over jouw internetverdiensten.

Bij mij is dat laatste het geval want ik heb de volledige stap naar zelfstandigheid nog niet gezet. Ik geef mijn inkomsten uit internetactiviteiten bij mijn belastingaangifte op onder ‘overige inkomsten’.

Ik zal waarschijnlijk op redelijk korte termijn de overstap naar zelfstandigheid gaan maken en dan zal ik er een echt bedrijfje van maken in de vorm van een eenmanszaak (ik word dan zzp-er, zelfstandige zonder personeel). Op dat moment stap ik naar de Kamer van Koophandel om mijn bedrijfje in te schrijven. Van tevoren kan ik de benodigde formulieren al thuis invullen want die staan op de site van de Kamer van Koophandel. Tegelijkertijd krijg ik dan ook een BTW-nummer van de belastingdienst (dit is tegenwoordig één handeling ten kantore van de Kamer van Koophandel).

Vooraf moet je natuurlijk wel weten hoe je bedrijf gaat heten. Je kunt het eenvoudig houden en iets met je achternaam verzinnen, bv ‘Joustra Handelsonderneming’ of ‘Joustra Adviesbureau’ enz. Je valt wat meer op met een pakkende bedrijfsnaam, die misschien ook een beetje uitdrukt wat je bedrijf doet. Pas wel op, dat je geen naam kiest die al bestaat want dan kunnen er problemen ontstaan. De Kamer van Koophandel doet ook handelsnaamonderzoeken die je via de website van de Kamer van Koophandel kunt aanvragen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Ik heb onlangs een workshop van de Kamer van Koophandel bezocht die speciaal bedoeld is voor starters. Deze workshop wordt gratis door het hele land aangeboden en is meer dan interessant. Vele aspecten van het opzetten van een eigen bedrijf komen aan de orde. Je kunt inschrijven via de genoemde website van de Kamer van Koophandel.

1 Reactie »

starter op 7 september 2009 in Starter

1 Reactie op “Inschrijving Kamer van Koophandel”

  1. Ondernemingsplan schrijven? | Zelfstandig op internet reageerde op 02 aug 2011 om 19:58 #

    […] moet gaan zorgen. Ja, ik heb gekozen om toch eerst een ondernemingsplan te schrijven voordat ik de inschrijving bij de Kamer van Koophandel ga […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om uw ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies plaatsen om uw internetgedrag te volgen en u gepersonaliseerde advertenties te tonen binnen en/of buiten onze website. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten