Ik ruim niet meer op !

kantoorNee….ik ruim niet meer op ! Althans niet op de manier zoals ik op allerlei websites, die het menen te weten, lees en als advies meekrijg. Er zijn zelfs coaches die je kunt inhuren om je te helpen je bureau op te ruimen. Je werkt dan beter, hoor je dan. Je werkt dan efficiënter, leer je dan. Een hele bulk aan adviesbureaus verdient zijn brood met dit soort coaching, niet alleen voor privé-personen maar ook voor bedrijven.

chaos

Hier is zeker hulp op zijn plaats

chaos

Ook hier heerst chaos

Chaos

Om maar meteen een misverstand weg te nemen: ik heb het niet over een bureau met een dergelijke chaos. Hier is zeker hulp op zijn plaats. Desondanks is ook hier de vraag gerechtvaardigd of de persoon in kwestie zijn weg weet te vinden te midden van deze chaos. Indien dit het geval is, dan twijfel ik over coaching.

Opruimen

Maar nu weer terug naar mijn uitspraak: ‘Ik ruim niet meer op !’.
Wat is het uitgangspunt van die coaches die je willen overtuigen van hun opvattingen over opruimen? Het uitgangspunt is een‘clean desk policy’, het iedere dag leegruimen van je bureau (op je werk of in je bedrijf).
Als je dan de volgende dag weer aan het werk gaat dan haal je alle spullen te voorschijn en je werkt verder.
Als je zo te werk gaat, volgens de coaches, dan is niet alleen je bureau opgeruimd maar ook je geest. Ik vind deze gevolgtrekking te gemakkelijk, te eenvoudig en te gewoon.

Een opgeruimd bureau

Een opgeruimd bureau wordt door de bazen in bedrijven enorm gewaardeerd want dan worden ze niet geconfronteerd met overladen bureaus die vol liggen of vol hangen met mappen, papieren, boeken, tijdschriften, pluche beestjes, snoepjes, bekers, gele memo’s, ansichtkaarten, grappige spreuken (die wel of niet net door de beugel kunnen) en nog veel meer spullen.
Maar…ik ben mijn eigen baas en kan zeggen: ‘Ik ruim niet meer op !’.
Ik hecht waarde aan een persoonlijke omgeving, een bureau met wat persoonlijke dingen waarvan ik de aanwezigheid als aangenaam ervaar. Dingen zelfs die me inspireren en mijn creativiteit stimuleren. Ik denk trouwens dat ieder mens behoefte heeft aan een werkplek met een persoonlijke touch.

Dan maar de chaos?

Nee, natuurlijk niet. Ik gaf al bij de foto’s aan, dat een situatie als daar te zien is voor mij ook niet werkbaar zou zijn.
Een zekere opgeruimdheid is zeker goed, maar aan de overdreven, bijna ziekelijke, ‘alles moet weg’-mentaliteit doe ik niet (meer) mee.
Nog even dit: als een chaotisch bureau leidt tot een chaotische geest dan leidt een leeg bureau toch zeker tot een lege geest?

Hier kun je reageren »

starter op 26 januari 2011 in Algemeen, Persoonlijk

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om uw ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies plaatsen om uw internetgedrag te volgen en u gepersonaliseerde advertenties te tonen binnen en/of buiten onze website. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten