Het 13 Weken Plan

Ook mijn ‘To-Do’-lijst raakt steeds voller en onoverzichtelijker. Gaandeweg heb ik me daar steeds meer zorgen over gemaakt. Onlangs heb ik gericht gezocht naar oplossingen en hoe anderen daarmee omgaan. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een mogelijke oplossing en die ga ik uitproberen: Het ’13 Weken Plan’. Het komt, zoals zo vaak, uit Amerika en reeds veel zelfstandigen hanteren deze werkwijze zoals ik in meerdere weblogs kon vaststellen.

Achtergrond

Ik stel steeds vaker vast dat er weer nieuwe ideeën opborrelen en dat de To-Do-lijst altijd langer wordt. Heel veel kleine dingen, die snel tussendoor moeten, verhinderen een gestructureerde afhandeling van die lijst. Aan het uitvoeren van nieuwe ideeën kom ik dan al helemaal niet toe. Ik heb daar nu genoeg van en start met het 13 Weken Plan. Ik zal hier in dit weblog regelmatig schrijven over het verloop ervan.

Het 13 Weken Plan

Gedurende deze 13 weken (precies een kwartaal) staat telkens gedurende een week één thema centraal. Ik heb het plan gevuld met zaken van mijn To-Do-lijst. Er zijn ook zaken bij die ik het liefst meteen zou willen aanpakken maar de ervaring leert dat dit niet werkt. Je kunt niet meteen alles realiseren. Binnen het 13 Weken Plan zal ik een zekere druk gaan voelen (dat is ook de bedoeling) om dingen binnen de gestelde termijn af te krijgen.

Zo ziet mijn 13 Weken Plan uit:

 • 1. Thema-pagina
  Ik heb al wat langer een thema-website in mijn bezit die volledig in een CMS (Content Management System) werkt. Ik ben er tot nu toe niet in geslaagd deze website operationeel te maken. Ik wil deze website compleet op de wintersport richten.
 • 2. Praktijk
  Ik denk aan het opzetten van een eigen praktijk (dit heeft niets met internet te maken) op het gebied van coaching. Hiervoor moet een opzet komen. Ik houd het bewust een beetje vaag.
 • 3. Thema-pagina
  Het betreft een reeds lopend project dat helemaal geactualiseerd moet worden en waar beslist meer bezoekers moeten komen.
 • 4. Uitloopweek
  Deze week besteed ik aan het afronden van zaken die zijn blijven liggen in de voorbije weken. Bovendien verstuur ik in deze week nieuwsbrieven aan de abonnees van verschillende websites.
 • 5. Alpen
  Ik noem het voornemen van deze week maar even ‘Alpen’ omdat het met die bergketen te maken heeft.
 • 6. Praktijk
  Zie week 2.
 • 7. Kerstmis
  Deze week valt ergens eind oktober en dat is eigenlijk al een beetje laat. Toch zal ik in deze week mijn bestaand webproject rond Kerst op de nieuwste stand moeten brengen (anders hoeft het dit jaar al helemaal niet meer).
 • 8. Uitloopweek
  Zie week 4.
 • 9. Praktijk
  Zie week 2.
 • 10. Nieuw project
  Ik kan er niet teveel over verklappen maar ik loop al maanden rond met een idee voor een nieuw project. Deze week moet de basis-website online komen.
 • 11. Uitloopweek
  Zie week 4. Ik heb deze uitloopweek met opzet na week 10 geplaatst omdat het nieuwe project zeker nog aandacht nodig heeft.
 • 12. Renovatie
  Ik zal gedurende deze week een drietal webprojecten eens heel goed onder de loep nemen. Ik heb ze de afgelopen tijd wat verwaarloosd en daar wil ik een einde aan maken.
 • 13. Praktijk
  Zie week 2. Bovendien zal ik deze week gebruiken om het 13 Weken Plan te evalueren. Wat viel tegen, wat beviel goed? Ga ik door op deze manier?

Hoe ga ik te werk?

Hoe gaat mijn dagplanning uitzien? Wanneer werk ik aan het 13 Weken Plan? Mijn voornemen is om de ochtenden te gebruiken voor het 13 Weken Plan. Er zijn immers ook nog de dagelijkse en wekelijkse bezigheden die geen 13 weken aan de kant geschoven kunnen worden. Ik zal ook aandacht moeten hebben voor tijdmanagement. Ik zal gauw merken of deze planning realiseerbaar is.

6 Reacties »

starter op 13 september 2010 in Algemeen, Persoonlijk, Tijdmanagement

6 Reacties op “Het 13 Weken Plan”

 1. Kris | Bijverdienen reageerde op 13 sep 2010 om 20:25 #

  Het doel is uiteindelijk de realisatie van een aantal doelstellingen te behalen binnen een bepaalde tijdspanne. Voor een zelfstandige is het idd nodig om druk op zichzelf te leggen, dat lijkt me de ideale manier om niet afgeleid te worden. (nog niet aan gedacht om jezelf te straffen door je vrouw de visa-kaart mee te geven om te shoppen? Gegarandeerd dat je dan wel je deadlines nastreeft!)

  Ik ben vooral benieuwd naar de aanpak per thema/onderwerp en de zaken die er tussen kunnen komen, dus ik blijf zeker volgen.

  Worden de projecten ook getoond na het behalen van een deadline?

 2. 13 Weken Plan - Terugblik week 2, 3 en 4 | Zelfstandig op internet reageerde op 11 okt 2010 om 07:56 #

  […] kondigde ik hier aan, dat ik met een ‘13 weken plan’ zou gaan werken. Daartoe heb ik al mijn werk netjes verzameld, gesorteerd, gerubriceerd en over 13 […]

 3. 13 Weken Plan - Terugblik week 5 t/m 8 | Zelfstandig op internet reageerde op 17 nov 2010 om 07:44 #

  […] ik hier eerder al schreef werk ik op dit moment met een ‘13 weken plan’. Daartoe heb ik al mijn werk waar ik niet echt aan toekwam verzameld, gesorteerd, gerubriceerd en […]

 4. 13 Weken Plan - Terugblik week 9 t/m 13 | Zelfstandig op internet reageerde op 15 dec 2010 om 07:31 #

  […] ik hier al eerder schreef werk ik op dit moment met een ‘13 weken plan’. Ik heb al het werk waar ik niet echt aan toekwam verzameld en over 13 weken verdeeld. Op die […]

 5. 13 Weken Plan - Terugblik week 1 | Zelfstandig op internet reageerde op 30 mrt 2011 om 19:35 #

  […] week kondigde ik hier aan, dat ik met een ‘13 weken plan’ zou gaan werken. Daartoe heb ik al mijn werk netjes verzameld, gesorteerd, gerubriceerd en over 13 […]

 6. Planning werkzaamheden voor het nieuwe jaar | Zelfstandig op internet reageerde op 02 jan 2012 om 11:57 #

  […] deel van de voorgenomen werkzaamheden heb kunnen afronden. In een eerder artikel heb ik het ’13 weken plan’ […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om uw ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies plaatsen om uw internetgedrag te volgen en u gepersonaliseerde advertenties te tonen binnen en/of buiten onze website. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten