Focus op één project werkt !

Ik schreef al vaker over timemanagement en over tijdkillers. Mijn artikel over werken zonder plan is een duidelijk voorbeeld ervan. Ik heb mezelf ook tot een aantal maatregelen gedwongen en ik heb vastgesteld dat ze werken !

Focus

Een aantal maanden geleden heb ik, om te beginnen, deze timemanagement-tips in de praktijk gebracht.
Vervolgens heb ik al mijn projecten op een rijtje gezet en bepaald welk project ik gedurende een langere tijd de volle aandacht zou geven.
Ik heb de afgelopen 8 weken meer dan 80 procent van mijn tijd besteed aan het gekozen project. Mijn focus heeft op slechts één project gelegen.

Wat heb ik gedaan

Ik werkte vóór die 8 weken aan een achttal projecten tegelijkertijd. Mijn werk was heel versnipperd. Als ik een uur aan het ene project had gewerkt dan stapte ik over op het volgende project en werkte daar dan ook een uur. Daarna project 3 en vervolgens weer iets bij project 1 voordat ik naar project 5 ging.
Binnen de nieuwe werkwijze met focus op één project werkte ik dagen achter elkaar aan een en hetzelfde project. Ik kwam daardoor ook regelmatig in een echte en prettige workflow. Ik zag als het ware de groei van het project van dag tot dag. Het leverde ook veel sneller gevoelens van tevredenheid op. Toen ik aan 8 projecten werkte duurde alles veel langer omdat ik van het een naar het ander hobbelde, bijna nooit iets echt afmaakte.
In die 8 weken heb ik binnen één project de kleuren op de website volledig veranderd, veel nieuwe content toegevoegd, alle links gecontroleerd, alle pagina’s geactualiseerd, alle metatags gecontroleerd, linkbuilding uitgebouwd, goede foto’s gezocht en geplaatst, een bijpassend Twitter-account gemaakt, de ingangspagina gebruiksvriendelijker gemaakt, teksten aangepast en nog veel meer.

Resultaat

Het resultaat mag er zijn. De bezoekersaantallen zijn verdubbeld, de ranking is verbeterd (mijn project staat bij Google op nummer 1 bij de zoekresultaten) en ik heb via mijn website veel meer producten verkocht (toename met 40%).

Vervolg

Ik zal deze werkwijze nu ook gaan toepassen bij project 2, waarbij ik project 1 goed in de gaten houd, maar waar nu veel minder werk aan is. Ik zal 80 procent van de tijd aan het tweede project besteden en dat weer gedurende een langere tijd. Het is een lange weg om alle projecten op deze manier te ‘behandelen’, maar het loont de moeite.

3 Reacties »

starter op 3 mei 2011 in Tijdmanagement

3 Reacties op “Focus op één project werkt !”

 1. Zonnebank info - Kris reageerde op 06 mei 2011 om 22:35 #

  Goed dat het systeem zijn resultaten oplevert. Ik wil dit zelf ook gaan toepassen per project, maar kom vaak tot de conclusie dat andere projecten constant aandacht nodig hebben: al was het maar een update aan de software of een (onvoorziene) omstandigheid.

  Niettemin, hoe sneller een project klaar is, hoe sneller ze kan beginnen opbrengen. Als je aan 8 projecten werkt, dan duurt het 8x keer zo lang voor ze allemaal geoptimaliseerd zijn en dus ook 8x keer zo lang alvorens ze beginnen te renderen.

 2. admin reageerde op 07 mei 2011 om 17:54 #

  @Kris: Het is zeker zo, dat je tijd moet inruimen voor onvoorziene zaken rondom de andere projecten. Je kunt die niet helemaal ‘stil leggen’. Ik los dat op, door die (meestal kleinere) zaken in een daarvoor gereserveerd half uurtje te stoppen.

 3. Durf te kiezen | Zelfstandig op internet reageerde op 10 feb 2014 om 11:15 #

  […] pijn in het hart, je moet misschien toch maar afscheid nemen van een aantal projecten en je gaan focussen op slechts eentje of op een heel klein aantal. Daarmee houd je het overzichtelijk en je kunt het […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om uw ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies plaatsen om uw internetgedrag te volgen en u gepersonaliseerde advertenties te tonen binnen en/of buiten onze website. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten